درمان درد شانه با تزریق داخل بورس سابکوراکوئید (subcoracoid)

بورس ها تشکیل شده اند از کیسه های ساینوویال (مفصلی)که هدفشان اجازه دادن به کشیده شدن و حرکت عضلات و تاندون ها از روی یکدیگر در نواحی که حرکت مکرر انجام میشود،است.این کیسه های ساینوویال به وسیله غشای ساینوویال پوشانده شده اند که حاوی شبکه ای از رگهای خونی اند که مایع ساینووسال را ترشح می کنند. نتایج بورسیتیس (التهاب بورس) در افزایش تولید مایع ساینوویال موجب تورم کیسه های بورس می شود. با استفاده مفرط و نادرست، این بورس ها ممکن است ملتهب، بزرگ و در موقعییت های نادری عفونی شوند.

اگرچه تنوع قابل توجهی در میان بیماران در تعداد، اندازه و مکان قرارگیری بورس وجود دارد، کلبدشناسان تعدادی از بورس های کلینیکی رایج را شناسایی کردند که بورس سابکوراکوئید یکی از آن هاست. بورس سابکوراکوئید در شانه، بین مفصل استخوانه کتف و بازو، و زائده کوراکوئید (coracoid process) استخوان کتف (زائده ای در بالای استخوان کتف که به سمت جلو می آید) قرار دارد. این بورس ممکن است به صورت یک کیسه واحد یا چند کیسه جدا که در کنار هم قرارگرفته اند وجود داشته باشد.

drMomenzadeh

بورس سابکوراکوئید نسبت به هر دو نوع آسیب حاد فیزیکی و میکروتروما (آسیب های فیزیکی بسیار خفیف) تکرار شونده آسیب پذیر است. آسیب های حاد شامل ضربه یا وارد شدن نیروی فیزیکی مستقیم به شانه است، که ممکن است در حین ورزش یا زمین خوردن با شانه اتفاق بی افتد. تکرار کشیدگی مفصل به همراه حرکات تکرار شوند ممکن است باعث التهاب این بورس شوند. اگر التهاب بورس به صورت مزمن دربیاید ممکن است بورس کلسیفه (رسوب مواد معدنی به خصوص کلسیم در داخل بورس که انعطاف پذیری و نرمی آن را از بین می برد) شود.

تشخیص:

بیمار مبتلا به بورسیتیس (التهاب بورس) سابکوراکوئید با نزدیک کردن بازو به بدن یا به سمت جلو آوردنش احساس درد می کند. در سطح زائده کوراکوئید بیشترین احساس درد وجود دارد که با درد ارجاعی به سمت داخلی شانه همراه است. معمولا بیمار نمی تواند روی شانه مصدوم بخوابد و ممکن است در حین دور کردن بازو از بدن، به خصوص بعد از بیدار شدن از خواب، در مفصل احساس خش خش و خشکی کند. معاینه فیزیکی ممکن است درد در هنگام لمس سطح زائده  کوراکوئید را نشان دهد.

drMomenzadeh

از بین مانور های تشخیصی دو مورد زیر از هم پرکابردتر اند: پزشک از بیمار می خواهد که دست خود را در کنار بدن بالا بیاورد و کف دست را به سمت عقب بچرخاند، اگر بیمار مبتلا به بورسیتیس سابکوراکوئید باشد، احساس افزایش درد می کند.

drMomenzadeh

در مانوری دیگر، پزشک از بیمار می خواهد تا دستش را در کنار بدن بالا بیاورد. سپس از او می خواهد در حالی در برابر حرکت دستش مقاوت می شود دستش را به سمت بدن بکشد. پزشک بدون هیچ گونه هشدار مقاومت را بر می دارد. با رها کردن ناگهانی مقاوت، بیمار افزایش درد خواهد داشت.

drMomenzadeh

drMomenzadeh

رادیوگرافی ممکن است کلسیفه شدن بورس و ساختار های همراهش را به علاوه التهاب مزمن نشان دهد. MRI ویا تصویربرداری سونوگرافی به تشخیص بورسیتیس سابکوراکوئید و بیماری های دیگری که همراه با آن در شانه وجود دارند، کمک می کند. تصویر برداری سونوگرافی می تواند به تشخیص علت بیماری نیز کمک کند. درصورت شک پزشک به کشیدگی یا پارگی لیگامان ها (رشته هایی از جنس بافت پیوندی و محکم هستند که مفصل را در جای خود پایدار می کنند) انجام MRI و تصویربرداری سونوگرافی الزامی است.

روش های درمان:

روش های مختلفی از جمله درمان های دارویی، فیزیوتراپی و ... وجود دارد اما در بین تمام این روش ها، روش تزریق داخل بورس موثرترین و سریع ترین روش درمان بیماری است.

تزریقات داخل بورس عموما به دو صورت انجام می شوند. روش اول استفاده از لندمارک (مشخصات) های سطحی بدن برای پیدا کردن محل تزریق است و روش دوم استفاده از سونوگرافی. در روش لندمارک به دلیل نداشتن دید و آگاهی کامل از جزئیات داخل بدن امکان خطا و عوارض جانبی بالا می باشد که این مشکلات با استفاده از روش سونوگرافی به راحتی حل می شوند.

تزریق با کمک دستگاه سونوگرافی:

این تزریق هم برای هدف تشخیصی و هم برای هدف درمانی استفاده می شود.

این روش که در کلینیک فوق تخصصی دردشناسی پروفسور سیروس مومن زاده انجام می شود بالاترین دقت را در میان روش های تزریق دارد زیرا برای شناسایی ساختار های داخلی بدن و خود مفصل از دستگاه سونوگرافی استفاده می شود. این روش امکان تزریق موثرتر و عوارض جانبی کمتر را به ما می دهد.

عوارض جانبی:

بزرگ ترین عارضه این تزریق عفونت است که با روش های استریل مناسب قابل جلوگیری است.

حدود 25% بیماران پس از انجام تزریق به طور موقت افزایش درد خواهند داشت، اما پس از مدتی درد فروکش کرده و مفصل شانه عملکرد طبیعی خود را پیدا می کند.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات پذیرش بیمار
شنبه تا چهار شنبه: 14 تا 17 عصر
تلفن: 88460605-021  ,  88449335-021
تلفن‌همراه:09198172104-09338866615-09914686402
بالا