درمان درد پشت شانه و کتف با تزریق داخل مفصلی آکرومیوکلاویکولار
از جمله آسیبهای حاد میتوان به سقوط مستقیم فرد به روی شانه، ورزشهای شدید و افتادن از دوچرخه اشاره کرد. همچنین اکر آسیبهای کوچکتر تکرار شوند، یا فرد کاری را که نیاز به بالا نگه داشتن بازو بالاتر از سطح سر به مدت طولانی انجام دهد میتواند باعث تروما در محل مفصل شود.
اگر پس از این صدمات درد به صورت مزمن دربیاید میتواند مقدمات آرتریت این مفصل را فراهم کند.
تشخیص:
بیماری که درد مفصل آکرومیوکلاویکولار دارد، در زمان بردن دست به سمت دیگر سینه احساس درد میکند. در بسیاری از مواقع بیمار قادر به خوابیدن روی شانه مبتلا نیست و در بعضی مواقع پس از بیدار شدن احساس خشکی مفصل میکند.
در معاینات فیزیکی ممکن است بزرگ شدن مفصل دیده شود. همچنین دور کردن دست از بدن و به سمت جلو آوردن شانه ممکن است باعث افزایش درد شود.
یکی از مانورهای تشخیصی خم کردن دستی است که درد شانه دارد، به صورتی که کف دست روی شانه مقابل قرار بگیرد و ساعد دست با زیر چانه در تماس باشد. بیماران با اختلال عملکرد مفصل آکرومیوکلاویکولار در این مانور احساس درد شدید میکنند و اغلب قادر به انجام دوباره آن نیستند. همچنین اگر اختلال در لیگامانهای این مفصل وجود داشته باشد، این ماور اغلب ناپایداری مفصل را نشان میدهد.
رادیوگرافی ممکن است استئوآرتریت یا آسیب به لیگامانهای مفصل را نشان دهد.
MRI در مواقعی استفاده میشود که به پارگی لیگامانها مشکوک باشیم یا دلیل اصلی درد بیمار هنوز نامشخص باشد.
تزریق داخل این مفصل هم جنبه تشخیصی و هم جنبه درمانی دارد.
روشهای درمان:
روشهای مختلفی از جمله درمانهای دارویی، فیزیوتراپی و ... وجود دارد اما در بین تمام این روشها، روش تزریق داخل مفصلی موثرترین و سریعترین روش درمان بیماری است.
تزریقات داخل مفصلی عموما به دو صورت انجام میشوند. روش اول استفاده از لندمارک (مشخصات) های سطحی بدن برای پیدا کردن محل تزریق است و روش دوم استفاده از سونوگرافی. در روش لندمارک به دلیل نداشتن دید و آگاهی کامل از جزئیات داخل بدن امکان خطا و عوارض جانبی بالا میباشد که این مشکلات با استفاده از روش سونوگرافی به راحتی حل میشوند.
نحوه انجام تزریق:
در کلینیک پروفسور سیروس مومن زاده این تزریق با کمک از دستگاه سونوگرافی برای تشخیص بهتر ساختارهای داخلی، اثر بخشی بیشتر و عوارض کمتر استفاده میشود.
بیمار به صورت نشسته قرار میگیرد، شانه و بازو به حالت ریلکس در میآیند و دست روی ران قرار میگیرد.
پیدا کردن محل مفصل
محل قرارگیری پروب سونوگرافی
نحوه انجام تزریق
نتایج و عوارض جانبی:
حدودا 25% از بیماران بعد از انجام تزریق افزایش درد خواهند داشت اما اختلال در خود مفصل منشا درد باشد پس از چند روز درد فروکش میکند و مفصل عملکرد طبیعی خود را پیدا میکند.
شایعترین عارضه جانبی این تزریق عفونت مفصل است اما با استفاده از روشهای صحیح این اتفاق به ندرت رخ میدهد.