انجام بلوک عصب سوپرا اسکاپولار (عصبدهی به نواحی پشت و بالای شانه را بر عهده دارد) برای اداره درد شانه به سال 1941 بر می گردد. درد شانه به دلیل ارتریت التهابی و یا بیماری دژنراتیو (تخریب کننده) جزء دلایل شایع عوارض درد مزمن افراد کهن سال است.
موارد کاربرد
بلوک عصب سوپرا اسکاپولار برای تسکین بسیاری از موارد حاد و مزمن درد شانه بکار می رود. هدف از انجام این بلوک، کاهش شدت درد و بهبود عملکرد شانه می باشد.
موارد حاد درد شانه مانند موارد زیر:
-
پس از آسیب
-
پس از جراحی
-
آسان شدن بازتوانی فیزیکی (توانبخشی) ناشی از بورسیت، تاندینیت یا آرتریت.
موارد مزمن درد شانه مانند موارد زیر:
-
مدت درد بیش از 6 ماه
-
شدت درد بیشتر از 5 در نمره بندی مشاهده ای درد
-
عدم پاسخ به درمان های نگهدارنده
-
انجام جراحی در برنامه درمانی نباشد.
-
باقی ماندن درد با وجود انجام جراحی شانه با دلایلی همچون:
-
کپسولیت چسبنده
-
استئوآرتریت
-
آرتریت روماتویید
-
بدخیمی ها
-
گیر افتادگی عصب سوپرا اسکاپولار
-
برای ارزیابی درد مفصل یا کمربند شانه ای به عنوان بلوک افتراقی تشخیصی
-
به عنوان پیش گویی برای اهداف بعدی تخریب عصبی
موارد ممنوعیت انجام
-
مصرف ضد انعقادها
-
وجود اختلالات انعقادی
-
عفونت موضعی در اطراف عصب سوپرا اسکاپولار
-
ناهنجاری های آناتومیکی
تزریقات برای بلاک اعصاب عموما به دو صورت انجام می شوند. روش اول استفاده از لندمارک (مشخصات) های سطحی بدن برای پیدا کردن محل تزریق است و روش دوم استفاده از سونوگرافی. در روش لندمارک به دلیل نداشتن دید و آگاهی کامل از جزئیات داخل بدن امکان خطا و عوارض جانبی بالا می باشد که این مشکلات با استفاده از روش سونوگرافی به راحتی حل می شوند.
تزریق با کمک دستگاه سونوگرافی:.
این روش که در کلینیک فوق تخصصی دردشناسی پروفسور سیروس مومن زاده انجام می شود بالاترین دقت را در میان روش های تزریق دارد زیرا برای شناسایی ساختار های داخلی بدن و خود مفصل از دستگاه سونوگرافی استفاده می شود. این روش امکان تزریق موثرتر و عوارض جانبی کمتر را به ما می دهد. این تزریق هم جنبه درمانی و هم تشخیصی دارد.
بیمار در وضعیت دمر با بازوهای آویزان در کنار تخت قرار می گیرد البته میتوان به جای آن از وضعیت نشسته و خوابیده به پهلو نیز استفاده کرده. سپس پزشک با استفاده از دستگاه سونوگرافی ساختارهای داخلی محل تزریق را به دقت شناسایی می کند و در نهایت تزریق انجام می شود.
نحوه قرارگیری بیمار:
محل قرارگیری پروب سونوگرافی:
انجام تزریق:
عوارض
به دلیل مجاورت شریان و ورید سوپرا اسکاپولار، احتمال خطر تزریق ناخواسته ماده بیحسکننده و ایجاد مسمومیت با آن وجود دارد. باید کل مقدار داروی بیحسکننده را بر حسب میلی گرم حساب نمود. همچنین، نزدیکی این محل با ریه خطری برای ایجاد پنوموتوراکس (نوعی اختلال ریوی) است. تزریق مستقیم استرویید درو عضله ممکن است باعث آتروفی (از بین رفتن بافت عضلانی و کوچک شدن آن) عضله سوپرااسپایناتوس یا اینفرااسپیناتوس (دو عضله در سطح استخوان کتف) شود. تزریق ناخواسته دارو به داخل شریان یا ورید میتواند موجب بروز تشنج یا افت فشار خون گردد.