بلاک کردن عصب به جلوگیری از عبور پیام عصبی با تزریق مواد بی حسی به عصب گفته میشود.
هر مهره گردنی دو زائده عرضی دارد که در بالا و پایین این زوائد دو رویه مفصلی (Articular Facet) برای مفصل شدن با رویههای مفصلی دیگر مهرههای گردنی وجود دارد. اعصاب بعد از خارج شدن از نخاع دقیقا از جلوی این زوائد عرضی از ستون فقرات خارج میشوند.
از این بلاک معمولا برای مشخص کردن عصبی استفاده می شود که مشکوک به ارسال پیامهای درد به نخاع و مغز است. پزشک با توجه داشته باشد که در حین انجام این تزریق، اگر سوزن کمی بیش از اندازه به بدن وارد شود احتمال بلاک شدن شاخههای کوچکی که مسئول عصبدهی به قسمتهای نزدیک ستون فقرات هستند نیز وجود دارد. در صورت تزریق داخل پرده پوشاننده نخاع، دیگر اعصاب خارج شونده از نخاع هم بلاک میشوند که باعث شکست پزشک در تشخیص عصب ارسال کننده پیام درد به نخاع میشود.
در صورت وارد شدن فشار روی عصب توسط مهرههای گردنی، از این بلاک به عنوان روشی درمانی استفاده میشود.
آناتومی اعصاب نخاعی در ناحیه گردن:
نحوه انجام بلاک:
تزریقات برای بلاک اعصاب عموما به دو صورت انجام میشوند. روش اول استفاده از لندمارک (مشخصات)های سطحی بدن برای پیدا کردن محل تزریق است و روش دوم استفاده از دستگاههای تصویربرداری (که در بین این روشها سونوگرافی بیشرین کارآیی و کمترین عوارض جانبی را دارد). در روش لندمارک به دلیل نداشتن دید و آگاهی کامل از جزئیات داخل بدن امکان خطا و عوارض جانبی بالا میباشد که این مشکلات با استفاده از روش سونوگرافی به راحتی حل میشوند.
تزریق با کمک دستگاه سونوگرافی:
این روش که در کلینیک فوق تخصصی دردشناسی پروفسور سیروس مومن زاده انجام میشود بالاترین دقت را در میان روشهای تزریق دارد زیرا برای شناسایی ساختار های داخلی بدن و خود عصب از دستگاه سونوگرافی استفاده میشود. این روش امکان تزریق موثرتر و عوارض جانبی کمتر را به ما میدهد.
برای انجام این بلاک بیمار به پهلو روی تخت معاینه به گونهای میخوابد که محل تزریق به سمت بالا قرار بگیرد. پزشک با قرار دادن پروب سونوگرافی روی محل تزریق ساختار های داخلی را شناسایی میکند و تزریق را انجام میدهد.
نحوه قرارگیری بیمار و محل قرارگیری پروب سونوگرافی:
تصویر سونوگرافی:
انجام تزریق:
عوارض جانبی احتمالی:
از محل انجام این تزریق ورید (سیاهرگ)های بسیاری عبور میکنند.
شریان مهرهای (Vertebral Artery) دقیقا از جلوی محل خروج اعصاب از نخاع قرار دارد. باید توجه داشت که به اشتباه تزریق داخل این شریان صورت نگیرد. تزریق داخل این شریان میتواند باعث سرگیجه، عدم هوشیاری کامل و در موارد نادر تشنج بیمار شود.
آناتومی شریان مهره ای:
درصورت تزریق این پردهها پوشانند نخاع، کل نخاع بیمار موقتا بیحس میشود که باعث از دست رفتن هوشیاری بیمار و از دست رفتن سفتی عضلاتش در تمام بدن میشود. اگر این عارضه به موقع تشخیص داده نشود، می تواند فاجعه بار باشد. ممکن است که خود سوزن به عصب خارج شده از نخاع آسیب برساند. تمامی موارد ذکر شده به ندرت اتفاق می افتند و می توان با استفاده از دستگاه سونوگرافی و شناسایی ساختارهای داخلی احتمال ابتلا بیمار به تمامی این عوارض را به شدت کاهش داد.
در صورت آسیب دیدن ورید (سیاهرگ) های عمقی گردن ممکن است بعد از انجام تزریق، محل ورود سوزن کبود شده یا هماتوم (کیسه پر از خون) تشکیل شود که میتوان با فشار وارد کردن روی محل سوزن بعد از انجام تزریق جلوی این عارضه را گرفت. قراردادن بستههای سرمازا روی محل تزریق بعد از انجام بلاک به مدت 20 دقیقه میتواند از شدت درد و خونریزیای که بیمار تجربه خواهد کرد بکاهد.
درمان های غیرجراحی
*فیزیوتراپی.
*تزریق اوزون.
*بلاک عصب با لیزر.
* رادیو فرکوئنسی (RF)
در کلینیک فوق تخصصی دردشناسی پروفسور دکتر سیروس مؤمنزاده تمامی این خدمات با راهنمایی اولتراسوند انجام میگیرد.