درد کمر علامت نسبتاً شایعی است. در مورد برخی مردم سرفه کردن میتواند کمردرد را بدتر کند، در حالی که برای دیگران درد کمر ممکن است فقط وقتی قابل توجه شود که دچار سرفه شده باشند.
سرفه میتواند باعث شود تا شخص کمی به جلو خم گردد. این وضعیت میتواند بر کمر فشار بیاورد و سبب جابجایی مهره یا استخوانهای ستون فقرات شده سبب تشدید کمردرد شود.
در ادامه برخی از شایعترین علل درد کمر در هنگام سرفه کردن تشریح خواهد شد.
فتق دیسک
در بین استخوانهای ستون فقرات دیسکهای محافظی هستند که بستری برای ستون فقرات ایجاد کرده و به عنوان جاذب شوک عمل میکنند. بر اثر پیچخوردگی و کشیدگی نرمال این دیسکها ممکن است دچار لغزش شده از جای خود بیرون بزنند. پزشکان این اختلال را فتق دیسک مینامند.
یک مقاله در "ژورنال اروپایی ستون فقرات" گزارش میدهد که مردم دچار سیاتیک شدید بیشتر محتمل است که در صورت تشدید درد در هنگام سرفه به فتق دیسک دچار شوند.
سیاتیک نوعی درد است که بر اثر تحریک یا در تنگنا قرار گرفتن عصب سیاتیک ایجاد میشود.
برخی از اوقات، فتق دیسک بر ریشههای عصبی که عصب سیاتیک را در کمر و پا تشکیل میدهند فشار میآورد.
فتق دیسک میتواند سبب بروز مور مور و بیحسی شود که از کمر پایین رفته و یکی از پاها یا هر دو را درگیر میکند. فتق دیسک شدید میتواند به علایمی مثل بیاختیاری (بیاختیاری روده یا بیاختیاری مثانه) منجر شود.
برای تخفیف درد فتق دیسک، شخص باید به پشت خود استراحت دهد، داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs) مصرف کند، و از یخ پیچیده در پارچه به مدت 10 دقیقه چند بار در روز استفاده کند.
کشیدگی عضله و پیچخوردگی رباط
بعضی از اوقات طغیان سرفه شدید یا ناگهانی میتواند فشار غیر منتظرهای بر پشت وارد کند. این فشار میتواند به بروز یک آسیبدیدگی موقتی مثل کشیدگی عضله منجر شود که پزشکان ممکن است به آن زیر عنوان کشیدگی عضله اشاره کنند.
این درد میتواند بر اثر برخی پوزیشنها یا فعالیتها، شامل سرفه شدت بیشتری پیدا کند. شخص ممکن است همچنین دچار گرفتگی پشت، اسپاسم عضله یا حساسیت عضله شود.
مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی، استراحت دادن به پشت برای یک تا دو روز، اجتناب از حالات یا پوزیشنهای خاصی در بدن که باعث تشدید درد میشوند، و استفاده از یخ پیچیده در لحاف پارچه برای ناحیه دچار مشکل میتواند باعث تقویت بهبود شود.
به هر حال اگر علایم در طول 4 تا 6 هفته فروکش نکنند، شخص باید به پزشک درد شناسی مراجعه کند.
استنوزیس نخاعی
وقتی کسی پا به سن میگذارد، ستون فقرات وی شروع به باریک شدن میکند و این میتواند فشار بیشتری بر عصبهای نخاعی وارد کند.
قرار گرفتن در برخی حالات، مثل خم شدن به جلو در هنگام سرفه کردن، میتواند حتی فشار بیشتری بر این عصبها وارد کرده و سبب کمردرد شود.
استنوزیس نخاعی همچنین میتواند سبب بیحسی یا درد ناشی از کرامپ در کمر و پاها شود. این وضعیت همچنین میتواند بر عملکرد جنسی تأثیر منفی گذاشته باعث بروز مشکلاتی در عملکرد روده یا مثانه گردد، و در موارد شدید، به فقدان عملکرد پا منجر شود.
برای کاهش اثرات استنوزیس ستون فقرات، مردم میتوانند ورزشهایی را برای افزودن به عضلات پشت در راستای کمک به حمایت و قدرتبخشی آن انجام دهند.
در عین حال استفاده از داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی یا داروهای نسخهای برای تخفیف اسپاسم عضلات میتواند مفید باشد. برخی پزشکان ممکن است تزریق استروئید حتی عمل جراحی را در صورت شدید بودن علایم توصیه کنند.
سرطان ریه
سرطان ریه یک علت نادر اما ممکن است که میتواند سبب ایجاد درد کمر در هنگام سرفه کردن شود. دچار شدن به درد استخوان میتواند نشان دهنده آن باشد که سرطان ریه به ارگانهای مجاور گسترش یافته است.
برخی از دیگر علایم سرطان ریه شامل موارد زیر است:
• سرفه همراه بالا آوردن خون
• کاهش وزن به صورت غیر منتظره
• مشکل شدن عمل تنفس
• خس خس سینه
• خستگی مفرط
گزینههای درمانی برای سرطان ریه به شدت این بیماری بستگی دارد. درمانهای معمول شامل اشعه درمانی یا شیمی درمانی برای کوچک کردن تومور و عمل جراحی برای خارج کردن تومور است.
چه هنگامی به پزشک متخصص دردشناسی مراجعه کنیم
در صورتی که شخص دچار هر گونه علایمی باشد که نشان دهنده امکان وجود فشار شدید بر عصب یا بیماری است، باید بلافاصله تحت مراقب پزشکی قرار گیرد. این علایم شامل موارد زیر است:
• تغییر در عملکرد روده یا مثانه
• بروز حسهای نامعمول در پاها یا ناحیه "گرده" لگن
• تب بالا (بیشتر از 39.4 درجه سانتیگراد یا 103 درجه فارنهایت) در کنار سرفه و درد کمر
• بروز ضعف در دستها یا پاها
این علایم ممکن است به درمان اورژانسی برای کاهش فشار بر عصب نیاز داشته باشند.
دیگر علایمی که نشان دهنده نیاز شخص به مراجعه به متخصص درد شناسی محسوب میشوند عبارتند از:
• درد پشت که با درمان خانگی برطرف نمیشود
• درد پشت که باعث ایجاد محدودیت در انجام فعالیت روزمره میشود
• مور مور یا بیحسی که به شکل متناوب بروز میکنند
در صورت تداوم علایم فرد ممکن است به یک متخصص ارجاع داده شود.
دچار شدن به درد کمر در هنگام سرفه کردن ممکن است شایع نباشد. به هر حال، اگر این علامت مکرراً بروز کند میتواند نشان دهنده وجود یک اختلال زیربنایی در سلامت باشد.
اگر علایم تداوم یافته یا شدید شوند، شخص باید تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد.
روش های درمانی بدون جراحی در کلینیک فوق تخصصی دردشناسی پروفسور سیروس مؤمن زاده:
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمانهای غیر جراحی ارائه شده در کلینیک دردشناسی پروفسور سیروس مؤمن زاده و توضیحات مربوط به آنها به مقالات درمانهای بدون جراحی دیسک کمر مراجعه کنید و در صورت تمایل به استفاده از این درمان های ترکیبی جامع و مدرن با تلفن 02188449335 و 02188460605 و 09198172104 تماس بگیرید.