آرتروز یکی از شایعترین علل بروز درد در ناحیه لگن است. آرتروز یک اختلال پیشرونده است و این مسئله به این معنا است که در ابتدا به تدریج شروع میشود و با گذر زمان بدتر میشود. مفهوم کلمه آرتروز به لحاظ واژگانی به معنای التهاب مفصل است. آرتروز انواع مختلفی دارد که میتواند بر مفصل ران و لگن نیز تاثیر بگذارد.
انواع آرتروز
به طور کلی ۵ نوع آرتروز وجود دارد که میتواند مفصل لگن و ران را درگیر کند. این موارد به شرح زیر میباشند:
* استئوآرتریت
* آرتریت روماتوئید
* اسپوندیلیت آنکیلوزان
* لوپوس اریتماتوز سیستمیک
* آرتریت پسوریاتیک
استئوآرتریت
استئوآرتریت به معنای آرتروز استخوان است و شایع ترین نوع آرتروز محسوب میشود که معمولا تحت عنوان تحلیل رفتن مفصل توصیف میگردد به همین دلیل این عارضه در میان افراد مسن بیشتر از افراد جوان دیده میشود. انتهای استخوان مفصل ران (سر استخوان فمور) به شکل توپ مانند است که درون مفصل ران قرار میگیرد. قسمت داخلی این مفصل سوکت و توپ مانند توسط یک لایه نرم که غضروف نام دارد پوشانده شده است و به حرکت راحت مفصل کمک میکند. در صورتی که این لایه غضروفی از بین برود سطح زبر و ناصاف و استخوان سوکت و توپ با یکدیگر تماس پیدا میکنند و این امر باعث بروز درد خواهد شد. با گذر زمان بیماری استئوآرتریت میتواند باعث تحلیل رفتن و آسیب دیدگی دائمی مفصل شود. استئوآرتریت استخوان لگن و سایر اعضای بدن با موارد زیر ارتباط دارد:
* مشکلات ساختاری در خصوص مفصل ران و لگن از قبیل دیسپلازی لگن و گیر افتادگی استخوان لگن و ران
* بالا رفتن سن
* چاقی و اضافه وزن
* آسیب دیدگی یا ضرب دیدگی لگن در گذشته
آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید یک اختلال سیستمیک است که علاوه بر مفصل لگن همه نقاط بدن را درگیر میکند که این اختلال التهابی به واکنش سیستم ایمنی بدن ارتباط دارد. مفصل لگن همانند سایر مفاصل بدن توسط یک کپسول ویژه محافظت میشود که به طور کامل اطراف مفصل را پوشش میدهد. در این کپسول یک لایه مخصوص قرار دارد که توسط مایع لغزنده (مایع مفصل) پر شده است و به تسهیل حرکت مفصل کمک میکند. آرتریت روماتوئید باعث ایجاد التهاب لایه سینوویال میشود و این امر منجر به بروز درد و تورم خواهد شد اما در نهایت این عارضه میتواند باعث بدتر شدن وضعیت استخوان و خود مفصل شود. احتمال بروز این بیماری در همه افراد و در همه سنین وجود دارد و حتی کودکان را نیز درگیر میکنند به این ترتیب از این بیماری تحت عنوان آرتریت روماتوئید جوانان یاد میشود. آرتریت روماتوئید در زنان نسبت به مردان شیوع بالاتری دارد. این بیماری بر خلاف استئوآرتریت که فقط در یک قسمت از لگن و ران رخ میدهد، هر دو ران را به صورت همزمان درگیر میکند و احتمال بروز آن در سایر مفاصل بدن وجود دارد. آرتریت روماتوئید با خستگی و ضعف بدن همراه است. مصرف برخی از داروهای خاص میتواند به بهبود این بیماری کمک کند.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
اسپوندیلیت آنکیلوزان التهاب شدید ستون فقرات و مفصل ساکروایلیاک (مفصلی که ستون فقرات را به لگن متصل میکند) گفته میشود که گاهی اوقات میتواند باعث التهاب مفصل لگن شود. این عارضه میتواند در همه افراد و در همه سنین از قبیل کودکان رخ دهد و معمولاً افراد بین سنین ۱۷ تا ۳۵ سال را درگیر میکند و شیوع آن در مردان نسبت به زنان بیشتر است. احساس سوزش و درد در افرادی که به این عارضه مبتلا هستند کاملا طبیعی است این حالت زمانی که بیماری بدتر میشود و قبل از آن در دوره خاموشی بوده است بیشتر رخ میدهد.
لوپوس اریتماتوز سیستمیک
بیماری لوپوس یا لوپوس اریتماتوز سیستمیک اختلالی است که به سیستم خود ایمنی بدن ارتباط دارد و میتواند هر قسمتی از بدن از قبیل مفصل لگن را درگیر کند. در صورتی که این بیماری مفصل لگن را درگیر کند باعث بروز التهاب و آسیب دیدگی آن خواهد شد. احتمال بروز لوپوس در همه افراد و در سنین مختلف وجود دارد اما بیشتر در زنان ۱۵ تا ۳۵ ساله رخ میدهد.
آرتریت پسوریاتیک
همانگونه که از اسم این بیماری مشخص است این نوع آرتروز به بیماری پسوریازیس پوستی ارتباط دارد. آرتریت پسوریاتیک باعث بروز درد مفصل، تورم و بروز خشکی آن میشود و میتواند همه مفاصل بدن از قبیل مفصل لگن و ران را درگیر کند. اکثر افراد مبتلا به این بیماری در ابتدا دچار بیماری پوستی میشوند که خود را به صورت قرمز و فلس مانند شدن پوست نشان میدهد. اما احتمال بروز این بیماری قبل از ظهور تظاهرات بیماری پوستی وجود دارد.
چه عواملی باعث بروز ارتروز لگن و ران میشود؟
* برداشتن اجسام سنگین
* بالا رفتن از پله به صورت مکرر
* ضرب دیدگی و تصادفات خودرویی یا موتور سیکلت
* مسائل ژنتیکی
علائم و نشانههای ارتروز لگن و ران شامل چه مواردی است؟
علائم و نشانههای ارتروز لگن و ران صرف نظر از نوع آرتروز شامل موارد زیر است:
* احساس درد در مفصل لگن و ران که میتواند خود را به صورت درد در قسمت خارجی ران، باسن و کشاله ران نشان دهد.
* دردی که معمولاً صبح هنگام بیدار شدن از خواب بدتر میشود و با انجام دادن فعالیتهای روزمره بهبود مییابد.
* مشکل در راه رفتن که بیمار دچار لنگی میشود.
* احساس درد که با انجام دادن فعالیت جسمانی سنگین یا فعالیت به مدت طولانی بدتر میشود.
* احساس خشکی مفصل لگن و ران که با محدود شدن دامنه حرکات این ناحیه همراه است.
افرادی که به بیماری لوپوس یا آرتریت روماتوئید مبتلا هستند معمولا دچار ضعف و خستگی میشوند. معمولاً بیماری آرتروز با احساس درد شدید همراه است اما برخی از بیماران تقریباً سطح درد ثابتی دارند و درد آنها با شعله ور شدن همراه نیست. هر یک از انواع آرتروز میتواند چندین مفصل را درگیر کنند بنابراین افراد مبتلا به استئوآرتریت دست، دچار استئوآرتریت مفصل لگن نیز خواهند شد. لوپوس و آرتریت روماتوئید معمولا به صورت همزمان هر دو طرف لگن را درگیر میکنند این در حالی است که معمولا بیماری آرتریت پسوریاتیک و استئوآرتریت فقط یک طرف از لگن را درگیر میکنند.
ارتروز لگن و ران چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر شما مشکوک به ارتروز لگن و ران هستید باید بدانید که تشخیص دقیق مهمترین مرحله در این بیماری محسوب میشود. این بیماری به صورت زیر تشخیص داده میشود:
* بررسی سابقه پزشکی شما که شامل محل احساس درد و احساس لنگی در هنگام راه رفتن است.
* انجام معاینه جسمانی که با هدف ارزیابی توانایی شما برای تکان دادن ران انجام میشود.
* تست رادیولوژی که با هدف مشاهده هرگونه ناهنجاری در مفصل ران و لگن انجام میشود.
* انجام آزمایش خون برای تعیین آنتیبادیهای بدن که با یک نوع خاص از آرتروز ارتباط دارند.
قدرت تزریق در مقابل درد های آرتروزی
در بیماری آرتروز لگن، غضروف مفصل لگن به تدریج و با گذشت زمان فرسوده می شود. در واقع آرتروز زمانی بوجود می آید که التهاب و آسیب دیدگی یک مفصل باعث از بین رفتن بافت غضروف می شود.از بین رفتن بافت غضروف به نوبه خود باعث درد، التهاب و بدشکلی می شود. ازجمله مهم ترین روش های درمانی که برای درد های مفصلی مانند آرتروز لگن وران وجود دارد تزریق می باشد. مهم ترین روش های تزریقی که امروزه برای درمان دردهای مفصلی بکار گرفته می شوند روش های تزریق اوزون می باشد که تاثیر زیادی در کاهش و درمان این دردها داشته اند.
تزریق اوزون
اوزون ترکیب اکسیژن با یک اتم اضافی است این اتم اضافه قدرت اکسیژن را افزایش می دهد در واقع یک اکسیژن قدرتمند در اختیار سیستم درمانی قرار می گیرد که با این اتم اضافه کارایی زیادی رابوجود می آورد.اوزون فرم مولکولی از اکسیژن است که در آن سه اتم اکسیژن در آن به هم متصل هستند. اتم اضافی در این ساختار آن را به قوی ترین اکسید کننده و ضد عفونی کننده تبدیل کرده است. اوزون با متصل شدن به پروتئین های ضروری برای تنفس یاخته به عنوان یک میکروب کش عمل می نماید. اوزون تراپی روشی است که در آن تزریق اوزون انجام می شود و با افزایش جریان خون درمفصل ومهیا کردن مواد لازم برای ترمیم بافت های آسیب دیده باعث درمان می شود. این روش با ترکیبی ازگاز اوزون ومواد برای بازسازی بافت ها درمفاصل ونواحی که باکاهش اکسیژن مواجه است تزریق می شود تا باعث تسریع در روند بهبودی شود. دلیل اینکه تعدادی ازبافت های آسیب دیده سریعترازبافت ها دیگر بهبود میابند وجود جریان خون بیشتردراین نواحی است بنابراین مهیا کردن موارد بهبودی وموادمغذی درمفصل می تواند باعث افزایش جریان خون و بهبودی بافت های آسیب دیده شود .اگر چه این مواد مغذی ممکن است از خون جدا شوند و درخون انباشته نشوند و باعث جریان ضعیف خون و کاهش اکسیژن ،مواد مغذی و موارد بهبودی در نواحی آسیب دیده شود. سپس این روند باعث کاهش روند بهبودی و ساخت مواد اسید لاکتیک در بافت ها میشود در نهایت افزایش استیدلاکتیک در بافت های آسیب دیده باعث ایجاد درد میشود زمانیکه همه این موارد وجود داشته باشند سیستم ایمنی بدن نمی تواند به بازسازی و ترمیم بافت ها کمک کند. این روند می تواند با استفاده از تزریق ازن به صورت دائمی بهبود یابد .این روش برای درمان دردهای مختلف بدن از جمله درمان مشکلات و آرتروز لگن و ران موثر می باشد.