متاسفانه خیلی از خانمها با این نوع سردرد آشنایی ندارند و فکر میکنند به میگرن معمولی مبتلا هستند بنابراین به درمانهای رایج و قرصهای مسکن رومیآورند اما از آنها نتیجهای نمیگیرند در حالی که باید بدانند این سردردها بر اثر «نوسانات هورمونهای جنسی زنانه» اتفاق میافتد و شیوه درمانشان کمی متفاوت از میگرن عادی است.
میگرن؛ آزاردهنده اما بیخطر
سردرد میگرنی حدود 12 تا 15 درصد از جمعیت کل زمین را درگیر میکند و در زنان سهبرابر مردان اتفاق میافتد. بیشتر افراد اولین حمله میگرن را بین سنین 25 تا 61 سالگی تجربه میکنند. این سردرد معمولا با دردی مبهم شروع شده و به مرور به دردی با کیفیت خنجری و ضرباندار در ناحیه شقیقهها تبدیل میشود که گاهی با تهوع و استفراغ همراه است. حدود 15 تا 20درصد از بیماران میگرنی قبل از شروع سردردشان دچار علائمی میشوند که به آنها پیشدرآمد سردرد میگرنی یا «اورا» میگویند. اورا میتواند به صورت تاثیر در بینایی (مثل دیدن جرقههای نور و فلاش زدن)، تغییرات بویایی (مثل استشمام بوی بد)، نوسانات حسی (مثل سوزنسوزن شدن انگشتان) و تغییراتی در حس چشایی باشد. این پدیده که بهطور معمول 20 تا 60 دقیقه طول میکشد درواقع نوعی اخطار برای شروع سردرد میگرنی است.
مقصر هورمونها هستند!
شیوع میگرن قبل از بلوغ در پسران بیشتر از دختران است اما بعد از شروع اولین قاعدگی بهطور واضحی در دختران افزایش پیدا میکند. این موضوع نشان میدهد ارتباط تنگاتنگی بین تغییرات هورمونی بهخصوص استروژن و سردردهای میگرنی وجود دارد. البته استعداد زنان برای سردرد میگرنی در مراحل مختلف زندگی متفاوت است. برای مثال در زمان منارک (شروع اولین قاعدگی)، شروع هر سیکل قاعدگی، مصرف قرصهای ضد بارداری، بارداری زودرس، دوران پس از زایمان، قبل از شروع یائسگی، بعد از یائسگی و دوران مصرف هورمونهای استروژن و پروژسترون شیوع این سردرد افزایش مییابد.
اولین حمله در سال اول قاعدگی
حدود یکسوم از خانمهای مبتلا به میگرن اولین حملات میگرنی خود را در سال اول بعد از شروع قاعدگی تجربه میکنند. سیکل قاعدگی نمایانگر تنظیم و تعادل عالی بین هورمونهای مغز، هیپوفیز، هیپوتالاموس و تخمدانهاست. همراه با افزایش سطح استروژن و پروژسترون، تخمکگذاری در روزهای میانی سیکل بین روزهای 11 تا 15 رخ میدهد. بعد از تخمکگذاری هم سطح هورمونی شروع به افزایش میکند و در آخر سیکل قبل از خونریزی قاعدگی، افت شدید هورمونها دیده میشود. به نظر میرسد افت هورمونها خصوصا استروژن، مغز و عروق خونی را تحت تاثیر قرار داده و منجر به بروز سردرد میگرنی میشود. رحم نیز به تنهایی هورمونی به نام پروستاگلاندین ترشح میکند که باعث کرامپهای عضلانی قبل از عادت ماهانه، قاعدگی دردناک و سردرد میشود. البته قابل توجه است که هورمونهای زنانه تنها عامل سردرد نیستند بلکه هورمون سروتونین به عنوان عامل اولیه و تحریککننده تمامی سردردها شناخته شده است.
در چه روزی از ماه رخ میدهد؟
به عقیده بعضی از متخصصان، میگرن قاعدگی سردردی است که از نظر زمانی 2 روز قبل از قاعدگی و 3 روز بعد از شروع آن رخ میدهد. البته ممکن است میگرن قبل از قاعدگی هم پیش بیاید. میگرن قبل از قاعدگی معمولا با علائمی مانند دردهای مفصلی، آکنه، خستگی، افزایش اشتها و تمایل به خوردن شکلات و نمک همراه است. علاوه بر این، افرادی که از سردرد قبل از قاعدگی رنج میبرند معمولا از کاهش تمایلات جنسی، اختلال در حافظه و حملات اضطراب نیز شکایت دارند که این علائم اغلب در شروع قاعدگی برطرف میشود. بهطور کلی 60 درصد زنان مبتلا به میگرن در زمان قاعدگی یا قبل از شروع آن بیشتر از سایر اوقات دچار سردرد میشوند. این سردردها از نظر زمانی طولانیتر و از نظر کیفیت شدیدتر هستند و سختتر به درمان پاسخ میدهند. لازم به ذکر است که میگرن قاعدگی معمولا بدون اوراست و در یک سمت سر شروع شده و کیفیت خنجری دارد در ضمن ممکن است همراه با تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا باشد.
درمان با بلوک عصبی
تزریق بلوك های عصبی در مسیر عصب هایی كه به وجود آورنده سردردهای میگرنی هستند، سبب می شود بیمار از مصرف مداوم داروها رهایی یابد.
پس از چندین مرحله تزریق بلوك عصبی بیمار می تواند نتیجه خوبی از درمان بگیرد، در مواردی با پنج یا 6 بار تزریق بلوك عصبی می توان بیماری میگرن را خاموش و كنترل كرد.