سرخوردگی مهره (اسپوندیلولیستزیس) به معنی اینست که در قسمت پائین ستون فقرات ، مهره ای از جای طبیعی خود لیز خورده است.اصطلاح لیز خوردگی مهره با سرخوردگی دیسک نباید اشتباه گرفته شود .
علائم لیزخوردگی مهره:
علائم در افراد مختلف متفاوت است, ممکن است بی علامت باشد،علائم مختصری داشته باشد یا علائم شدیدی ایجاد کند از جمله علایم آن موارد زیر است
● کمردرد در قسمت پائین کمر که اغلب با فعالیت بدتر می شود
● سیاتیک(دردی است که به سمت پائین پاها درنتیجه آسیب عصب منتشر می شود)
● سفت شدن عضلات هامسترینگ (پشت ران بخصوص در بچه ها)
● سختی وخشکی در قسمت ستون فقرات
● حساس بودن ناحیه ای از ستون مهره ها کمر که در آن لیز خوردگی وجود دارد
علل لیزخوردگی مهره:
در کودکان معمولا بدلیل نقایص هنگام تولد است ویا ممکن است بعلت آسیب ناگهانی باشد. با توجه به نرمی ستون فقرات کودکان برخی حرکات مثل خم شدن به عقب و پل زدن باعث شکستگی مهره می شود که می تواند به لیز خوردگی منجر شود.
در بالغین اکثرا بعلت فرسایش ناشی از افزایش سن و بیماریهای دژنراتیو(تحلیل برنده ستون فقرات) مانند آرتریت یا التهاب مفاصل است.سایرعلل لیزخوردگی عبارتند از:
● بیماری استخوانی
● شکستگی ناشی از ضربه ناگهانی
● شکستگی استرسی بعلت فشار مداوم روی ستون فقرات واغلب این نوع شکستگی ها در ژیمناستها و وزنه برداران دیده می شود
چه زمانی باید به متخصص دردشناسی مراجعه کنید؟
● درد مداوم ویا سفتی در ناحیه ستون فقرات
● درد مداوم در باسن هاو رانها
● اگر قوس کمر شدید است
پرولوتراپی
پرولوتراپی از واژه پرولیفراسیون گرفته شده است و عبارت از تزریق فاکتورهای رشد سلولی و یا محرک های تولید فاکتور رشد سلولی است که موجب رشد و ترمیم بافت ها می گردد. فاکتور های رشد، ملکول های پروتیینی (پلی یپتید) هستند که موجب تحریک بافت به مهاجرت سلولی، رشد و افزایش ساخت سلولی , ساخت پروتئین و نهایتا ترمیم بافتی می شوند.
پرولوتراپی مشتمل بر دو روش اصلی است:
۱) یک روش تهیه آزمایشگاهی فاکتور رشد است و سپس تزریق آن به بافت مورد نظر جهت فرآیند ترمیم بافتی می باشد.
۲) روش دوم تحریک جهت تولید فاکتور رشد است که در طی آن، محلول هایی تزریق می شود که تولید فاکتور های رشد را تحریک می کنندکه نمونه های این رشد شامل تزریق دکستروز، ترکیبات التهابی (به منظور شروع آبشار التهابی برای تولید فاکتور رشد) می باشد.