به طور مختصر میتوان بیان کرد که این بیماری یک نوع عارضه و بیماری عفونی است. وقتی که بخشی از بدن شما به خون موردنیاز خود دسترسی نداشته باشد، شاهد ایجاد سیاه مردگی خواهیم بود. البته بعضی از عفونتهای باکتریایی نیز میتوانند منجر به چنین عارضهی خطرناکی شوند.
این بیماری تنها به یک بخش خاص از بدن حمله نمیکند و ممکن است به صورت همزمان کل بدن شما را تحت تأثیر خود قرار دهد. در گذشته، پزشکان به دلیل عدم وجود راهکارهای درمانی مناسب مجبور بودند تا اعضای دچار سیاه مردگی را قطع کنند. اگر این بیماری سریعاً درمان نشود، ممکن است شاهد مواردی مثل شُک سپتیک باشیم.
علائم قانقاریا
اکنون بهتر است به علائم قانقاریا نیز اشارهای داشته باشیم. توجه کنید که در برخی از موارد، تنها یکی از این نشانهها مشاهده میشود، در حالی که ممکن است در برخی از افراد چندین علامت با هم تشخیص داده شوند. طبیعتاً هرچه تعداد علائم سیاه مردگی بیشتر باشد، فرد بیمار در شرایط خطرناکتری قرار دارد. پزشکان علائم این بیماری را به دو دستهی داخلی و خارجی تقسیمبندی میکنند.
از بین علائم داخلی این بیماری میتوانیم به تب و درد اشاره کنیم. درد در بخشی قابل حس خواهد بود که دچار سیاه مردگی شده است. در برخی از بیماران، شاهد ایجاد پایین آمدن میزان فشار خون هستیم که به نوبه خود امری خطرناک به شمار میرود. از بین نشانههای خارجی سیاه مردگی باید به قرمز شدن اطراف زخم اشاره کرد. این قرمزی به مروز زمان گسترش پیدا میکند و طیف رنگ قرمز آن تغییر خواهد یافت. علاوه بر این، اگر بیمار به خوبی مورد رسیدگی قرار نگیرد، زخم مربوط به ناحیهی قرمز بوی بدی به خود میگیرد، به نحوی که از فاصلهی دور نیز میتوان به راحتی آن را تشخیص داد. هرچه شرایط سلامتی بیمار وخیمتر شود، این علائم نیز تغییر مییابند. به عنوان مثال ممکن است فرد دیگر نتواند عضوی که دچار سیاه مردگی شده است را حس کند.
علت قانقاریا چیست؟
متأسفانه باید بیان کرد که قانقاریا ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. همین امر موجب شده است تا هرساله افراد بسیار زیادی به این بیماری دچار شوند. اولین علتی که در این زمینه باید از آن یاد کنیم، سوختگی و یا سرما است. فردی که دچار سوختگی شده است تا برای مدت بسیار زیاد در معرض سرمای شدید قرار میگیرد احتمالاً به سیاه مردگی دچار خواهد شد. به همین دلیل است که برای چنین افرادی همواره مراقبتهای ویژه در نظر گرفته میشود.
علت بعدی این بیماری را باید به مشکلات عروقی ارتباط داد. اگر فرد دچار ناتوانی مشخصی در شریانهای خود باشد، احتمال ابتلا به سیاه مردگی در وی افزایش پیدا میکند، زیرا خون نمیتواند به شکل صحیح به اعضای مختلف بدن برسد. به عنوان نمونه، داشتن فشار بالا یک دلیل اساسی برای مشکلات عروقی است که در نهایت به سیاه مردگی ختم میشود.
علاوه بر این، باید به یک عارضهی ویژه به نام ری نود اشاره کنیم. در این بیماری، خون توانایی حرکت در رگهای بدن را نخواهد داشت. ری نود معمولاً وقتی ایجاد میشود که فرد دچار سرمازدگی شده باشد. افرادی که به کوهستانهای مرتفع صعود میکنند بیش از هر فرد دیگری در معرض ابتلا به ری نود و سیاه مردگی قرار دارند.