درد دندان

درد دندان زمانی ایجاد می شود که عصب داخل یا اطراف دندان تحریک شود.عفونت دندان، پوسیدگی، جراحات یا از دست دادن دندان از مهمترین علل درد دندانی می باشند.

گاهی اوقات درد از نقاط دیگری منشا میگیرد و در فک خود را نشان میدهد و مانند درد دندان بروز می کند. این نواحی که درد دندان را شبیه سازی می کنند عبارت اند از درد مفصل فکی، درد گوش و حتی مشکلات قلبی.
همچنین باکتری هایی که در داخل دهان رشد میکنند و در ایجاد بیماری لثه و پوسیدگی دندان دخیل هستند نیز باعث ایجاد درد می شوند.قابل ذکر است که گاهی اوقات بیماری لثه همراه با درد نیست.
شما می توانید از بیشتر مشکلات دندانی به وسیله انجام کارهای زیر جلوگیری کنید :استفاده از نخ دندان ،مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید و پاک سازی دندان ها توسط دندانپزشک دو بار در سال.بعلاوه دندانپزشک ممکن است از مواد شیار پوش و فلوراید بخصوص در کودکان که بسیار اهمیت دارد،نیز استفاده کند.

علل درد دندان
درد دندان به علت التهاب بخش مرکزی دندان که پالپ(عصب)نامیده می شود بروز می کند. پالپ دندان شامل پایانه های عصبی است که به درد حساس می باشد.التهاب پالپ در اثر پوسیدگی دندان، ضربه و عفونت رخ می دهد.درد های راجعه از فک ممکن است علائم دندان درد را نشان دهند.

علائم درد دندان
درد دندان و درد فک علائم مشترکی دارند، ممکن است درد شدید به فشار یا درد به محرک های سرما و گرما باشد.درد ممکن است بیشتر از پانزده ثانیه بعد از برداشتن محرک به طول انجامد.زمانیکه التهاب پالپ زیاد باشد درد شدیدتر می شود که ممکن است به گونه ،گوش یا فک نیز سرایت کند .دیگر علائمی که شما را محبور به پیگیری درمان می کند عبارت اند از:

-درد هنگام جویدن
-حساسیت به سرما یا گرما
-خونریزی یا ترشح از اطراف دندان یا لثه
-تورم اطراف دندان یا تورم فک
-آزدگی یا ضربه به ناحیه مورد نظر
این علائم ممکن است با پوسیدگی دندانی یا بیماری لثه همراه باشد.پوسیدگی دندانی یا لثه قرمز ملتهب اطراف دندان ممکن است منشا درد را نشان دهد.اگربه یک دندان عفونی ضربه کوچکی وارد کنید ممکن است درد شدیدتر شود این علامت، دندان مشکل دار رانشان می دهد با وجودیکه دندان به نظر سالم می باشد.دندان درد باید از دیگر نواحی دردناک صورت تشخیص داده شود.سینوزیت، درد گوش یا گلو یا آسیب به مفصل فکی ممکن است با درد دندان اشتباه شود.درد از نواحی داخلی(که به آن درد راجعه گویند)ممکن است در فک یا دندان احساس شود بنابراین برای مشخص شدن منشا درد حتما باید به دندانپزشک یا پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی درد دندان باید جدی تلقی شود ؟
۱-درد توسط داروهای ضد درد بدون نسخه برطرف نمی شود.
۲-وجود درد شدید بعد از کشیدن دندان که معمولا در روز دوم یا سوم بعد از کشیدن دندان رخ می دهد که به خاطر از بین رفتن لخته خونی در محل کشیده شده می باشد و دوباره با تشکیل لخته خون برطرف می شود. این وضعیت سندروم درای ساکت (dry socket)نامیده می شود. در این مواقع حتما باید هر چه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید تا به شما کمک شود.
۳-درد و تورم لثه و صورت یا وجود ترشح اطراف دندان ،تب نیز یکی از علائم مهم عفونت در بیماری دهان و دندان می باشد.در پوسیدگی دندانی ساده تب وجود ندارد این علائم ممکن است عفونت اطراف دندان، لثه یا استخوان فک را مشخص کند .تب و تورم می تواند به وجود یک آبسه اشاره کند.آبسه های دندانی ممکن است به آنتی بیوتیک ودرناژ(تخلیه)آبسه نیاز داشته باشند. زمانیکه تخلیه عفونت از طریق(داخل)دندان انجام شود در حقیقت درمان عصب کشی یا روت کانال انجام می گیرد.
۴-دندان شکسته که معمولا در اثر یک حادثه ایجاد می شود. در این موارد نیز هر چه زودتر باید دندانپزشک را ملاقات کنید. این موارد که می تواند شامل دندان های شکسته ،تورم سر و صورت و یا از دست دادن دندان دائمی باشد جزو اورژانس های دندانپزشکی می باشد.از دست دادن دندان به دلیل ضربه، در کودکان که دندان های شیری دارند نسبت به نوجوانان و بزرگسالان(که دندان های دائمی دارند)به طور متفاوتی درمان می شوند.اگر یک دندان دائمی کودک در اثر ضربه به طور کامل خارج شد ابتدا آن را به آرامی وبدون دست کاری با سرم فیزیولژی بشویید وسعی کنید آن را به جای اصلی خود برگردانید و هر چه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید.اگر نتوانستید دندان خارج شده را به محل خود برگردانید آن را در شیر یا آب یا سرم فیزیولژی قرار دهید و به دندانپزشک مراجعه کنید.
۵-وجود درد در زاویه فک.اگر هر زمان دهان خود را باز میکنید و درد دارید احتمال این وجود دارد که مفصل فکی شما آزرده یا متورم شده باشد این مورد می تواند بر اثر باز کردن بیش از اندازه دهان موقع خوردن لقمه های بزرگ باشد.دندانپزشک می تواند راه حلی برای مشکل شما ارائه دهد.
۶-دندان های عقل نیز باعث درد می شوند .دندان عقل یا مولر سوم زمانیکه رویش می یابد، ایجاد التهاب لثه در اطراف خود می کند که می تواند منجر به عفونت شود.در اغلب موارد این مشکل مربوط به دندان عقل پایین می باشد و درد می تواند به کل فک یا گوش سرایت کند. در اثر تورم این ناحیه فک به راحتی بسته نمی شود و در موارد شدید تر درد در گلو و کف دهان ،ممکن است بلعیدن را با مشکل ایجاد کند.
۷-تب شدید یا لرز که به یک عفونت وسیع اشاره دارد که ممکن است درمانی بالاتر از آنتی بیوتیک خوراکی نیاز داشته باشد.
۸-تاریخچه ضربه و آسیب سر وصورت ،اگر شما سر درد یا حالت تهوع یا استفراغ و یا از نور می هراسید یا دیگر علائمی که بعد از آسیب سر وصورت شما را درگیر کرده، ممکن است علاوه بر آسیب دندانی ،به شما آسیب جدی تری وارد شده است.
۹-کهیر در صورتی که همراه با درد دندان باشد.این شرایط ممکن است با دارو درمانی بهتر شود پزشک باید در این مورد تصمیم صحیح انتخاب کند.
۱۰-هر نوع درد فک همراه با درد قفسه سینه.افراد با بیماری قلبی به خصوص افرادی که استنت قلبی دارند یا افراد دیابتی یا کسانیکه جراحی قلب داشته اند ممکن است درد فک داشته باشند که میتواند علامت حمله قلبی یا آنژین قلبی باشد .اگر درد دندان یا درد فک همراه با گریز از نور ،تعریق ،تنگی نفس باشد حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
۱۱-مشکل در بلعیدن یا درد شدید و یا خونریزی از لثه ها.اگر شما تاریخچه ای از تضعیف سیستم ایمنی، دیابت یا استفاده از کورتون دارید شما مستعد عفونت می باشید .عفونت های لثه و دندان در این افراد ممکن است به درمان های جدی تری نیاز داشته باشد .برای مثال یک آبسه دندانی ممکن است به درناژ یا آنتی بیوتیک وریدی نیاز داشته باشد.
کارهایی که برای تسکین درد دندان تا زمان مراجعه به دندانپزشک می توان در منزل انجام داد؟
۱-داروهای ضد درد مانند استامینوفن یا ایبو پروفن میتواند مفید باشد طبق دستور نوشته شده بر روی بسته دارو استفاده شود تا زمانیکه به دندانپزشک مراجعه کنید.
۲-از خوردن غذاهای خیلی سرد و خیلی گرم اجتناب کنید زیرا درد را شدیدتر می کند
۳-می توانید با گاز گرفتن یک تکه پنبه آغشته به روغن میخک درد خود را کمی تسکین دهید.روغن میخک در بیشتر داروخانه ها موجود است.

برای درد فک:
می توان از آسپرین برای بزرگسالان و استامینوفن برای نوجوانان و بچه ها استفاده کرد.
البته قابل ذکر است، درد فک باید حتما توسط پزشک یا دندانپزشک تشخیص داده شود.

درمان های دندانپزشکی لازم برای درد دندان
در مطب دندانپزشکی پر کردن یا ترمیم دندان، کشیدن ویا روش های دیگری در صورت نیاز می تواند انجام شود. در مورد دندان های شیری نیز کشیدن و درمان عصب بیشتر انجام می شود. در مورد دندان های دائمی اگر مشکل شدید باشد درمان عصب کشی یا روت کانال و به همراه آن روکش دندان انجام میشود.
زمانیکه تورم فک ویا تب وجود داشته باشد آنتی بیوتیک تجویز می شود در این موارد درمان به صورت چند مرحله ای انجام می شود.به طوریکه ابتدا درد وعفونت کنترل می شود و سپس روش های بازسازی دندان در مراحل بعدی انجام میگیرد.
اگر علل دیگری بجز دندان ها وفک مسئول درد می باشند درمان بسته به شرایط موجود است.
بعد از درمان دندان درد در مطب دندانپزشکی ،بهداشت مناسب دهانی را رعایت کنید و نوبت های چکاپ دندانپزشکی خود را به طور منظم دنبال کنید تا گرفتار دندان درد نشوید.

چگونه از ابتلا به دندان درد جلوگیری کنیم
اغلب افراد می توانند با مراقبت های منظم دندانی از ابتلا به دندان درد جلوگیری کنند.شماره تماس دندانپزشک خود را در دسترس داشته باشید تا در مواقع نیاز از آن استفاده کنید.
یک رژیم غذایی سالم انتخاب کنید
به مواد خوراکی مصرفی خود نهایت دقت را داشته باشید و از آنهایی استفاده کنید که به دندان ها نمی چسبد .بعد از غذا خوردن حتما مسواک بزنید
از مسواک نرم همراه با خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید(پیشنهاد انجمن دندانپزشکان امریکا)هر روز از نخ دندان استفاده کنید اما این کار را به دقت انجام دهید دهان خود را بایک دهان شویه آنتی میکروبیال شستشو دهید تا بتوانید باکتری های مولد پوسیدگی دندان و بیماری لثه را کاهش دهید.
از فلوراید استفاده کنید زیرا از پوسیدگی دندانی جلوگیری می کند.فلوراید یک عنصر طبیعی است که در بععضی ذخایر آبی و سبزیجات وجود دارد اگر اب آشامیدنی شما حاوی فلوراید نیست دندانپزشک می تواند قرص و دیگر مکمل های فلوراید را برای شما و بچه های کوچکتر از ۱۰ سال تجویز کند.
سعی کنید هر ساله دو بار با مراجعه به دندانپزشک دندان های خود را پاکسازی کنید این روش در جلوگیری از پوسیدگی دندانی و بیماری لثه بسیار موثر است.رادیوگرافی دندانی ممکن است هر ۳ تا ۵ ماه برای برسی نواحی مشکل دار نیاز می باشد.
بریج یا دست دندان خود را تمیز نگه دارید در این مورد از دندانپزشک خود راهنمایی بگیرید.
زمانیکه ورزش های خاصی را انجام میدهید حتما از گارد های دهانی استفاده کنید.
دخانیات را ترک کنید.مصرف دخانیات شرایط دهان شما را وخیم تر می کند.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات پذیرش بیمار
شنبه تا چهار شنبه: 14 تا 17 عصر
تلفن: 88460605-021  ,  88449335-021
تلفن‌همراه:09198172104-09338866615
بالا