دیابت یک بیماری مزمن محسوب می شود در این بیماری میزان قند خون به خاطر اختلال در تولید انسولین وترشح آن ویا کاهش پاسخ سلول به انسولین ویا هر دو از حالت طبیعی خارج می شود این بیماری می تواند همراه با عوارض جدی وخطرناکی باشد که در صورت انجام مداخلات پیشگیری کننده می توان این عوارض را کاهش داد.
بیماران دیابتی باید نسبت به علائمی که به تدریج بوجود می آیند با احتیاط عمل کنند. مهم نیست که علائم چقدر مبهم است ممکن است اولین نشانه از یک عارضه باشد پاها یکی از قسمت های بدن می باشد که معمولا با عوارض دیابت و درد مبتلا می شود که گاهی اوقات اولین علامت می باشد از این رو مهم است که بفهمیم چرا و چگونه درد ساق پا در بیماران دیابتی رخ می دهد و چگونه درد به علت عوارض دیابت را، از درد ساق پا به علت غیر دیابتی افتراق دهیم.
سطح قند خون در همه زمان ها نیاز به تنظیم دارد تا اطمینان حاصل شود که یک عرضه کافی از گلوکز برای همه سلول ها وجود دارد. گلوکز ناکافی بدان معنی است که سلول نمی تواند انرژی مورد نیاز برای فرآیندهای زندگی را تولید کند سطح قند خون بالا می تواند مضر باشد و می تواند به سلول ها، اعصاب و عروق خونی آسیب برساند بنابر این مهم است که بدن سطح قند خون را در محدوده باریک حفظ کند.
این تنظیم گلوکز شامل ترکیبی از مکانیسم ها، که مهم ترین آن عمل هورمون های انسولین و گلوکاگون است انسولین سطح گلوکز را ( در زمان بالا رفتن) کاهش می دهد و زمانی که سطح گلوکز کاهش یابد گلوکاگون افزایش می یاد با دیابت، لوزالمعده نمی تواند انسولین تولید کند و یا سلول در بدن به انسولین پاسخ نمی دهند. و در نتیجه سطح قند خون بالاتر از طبیعی است.
علائم پا در بیماران دیابتی
پای دیابتی یک ترم گسترده ای برای بسیاری از عوارض مربوط به دیابت است که روی پا اثر می گذرد این عوارض ممکن است مداوم با درد ساق پا که یک علامت است و دلیل اینکه رخ می دهد در زیر توضیح داده شده است با این حال، همچنین می تواند دارای نشانه ای در پای دیگر که ممکن است یا ممکن نیست با درد مرتبط باشد این علائم می تواند تنها یک پا را تحت تاثیر قرار داده و یا ممکن است روی هر دو پا تاثیر بگذارد.
گرفتگی عضلات همراه با درد به تنهایی پس از فعالیت بدنی در پاها.
زخم های باز ( زخم) که التیام نمی یابد و یا به سختی التیام می یابد.
سوزش داشتن، سوزن سوزن شدن، سوختن و یا بی حسی.
ضعف عضلات پا.
سردی پاها.
تغییر در رنگ پاها – رنگ پریدگی، اثر خفیفی از رنگ مایل به آبی، قرمز تیره به تکه های بنفش و سیاه و سفید.
پوست براق بر روی پاها و از دست دادن مو یا رشد مو آهسته است.
علل درد پای دیابتی
سطوح قند خون بالا به تدریج به سلول های بدن آسیب می رساند با این حال، برخی از بافتها به نظر می رسد حساس تر از دیگران باشد رگ های خونی و اعصاب به ویژه می تواند به راحتی توسط قند خون بالا آسیب ببینند این اثرات برجسته در دیابت طولانی مدت، به خصوص در مواردی که دیابت ضعیف اداره شده است دیده می شود.
بنابر این درک ماهیت رگ های خونی و آسیب عصب در دیابت برای درک اینکه چرا درد ساق پا ممکن است رخ دهد لازم است همچنین مهم است به خاطر داشته باشید که دیابت می تواند روی یک گروه از سایر ارگان ها و سیستم ها در بدن که ممکن است به درد ساق پا کمک کند تاثیر بگذارد مانند ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است که خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
گاهی اوقات درد ساق پا در بیماران دیابتی ممکن است به علت دیابت به طور خاص نباشد فشار عضلانی، آسیب و استفاده بیش از حد، برخی از دلایل برای درد ساق پا هستند که به دیابت وابسته نیست.
اختلال گردش خون
سطح قند خون بالا به راه های مختلفی روی عروق اثر می گذارند این در نهایت می تواند به یک بیماری شناخته شده به عنوان بیماری شریانی محیطی ( PAD ) منجر شود در اینجا عروقی که اکسیژن و خون غنی از مواد مغذی را به پاها حمل می کند تنگ می شوند در ابتدا ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد در نهایت برخی از علائم ذکر شده در بالا، از جمله درد ساق پا، تنها زمان بالا رفتن از پله رخ می دهد.
خون رسانی به پا کاهش می یابد و منجر به آسیب بافت و ایسکمی می شود این نیز با توجه به کاهش منابع مانند اکسیژن و مواد مغذی مانع بهبودی می شود. علاوه بر اینکه جریان خون کاهش می یابد و همچنین مانع پاسخ ایمنی به عفونت می شود. همراه با آسیب عصب، یک خطر بزرگ از آسیب و عفونت با ترمیم ضعیف زخم و اختلال پاسخ ایمنی وجود دارد.
آسیب و اختلال در عملکرد عصبی
آسیب به اعصاب به علت سطح قند خون بالا ( نوروپاتی دیابتی ) دارای یک گروه از اثرات است. در مرحله نخست انتقال عصب حسی دچار اختلال شده است به این معنی که فرد احساس طبیعی را از دست می دهد.
ثانیا برخی از این رشته های عصبی سایز رگ های خونی را کنترل می کند. این اثر تحت کنترل ارادی نیست و بخشی از سیستم عصبی خودکار است. این اثر جریان خون از طریق پاها را تنظیم می کند که ممکن است در حال حاضر با بیماری شریانی محیطی پیچیده می شود. ثالثا، تحریک اعصاب به علت دیابت می توانید به نورالژی منجر ( درد عصب ) شود حتی زمانی که بیماری شریانی محیطی، زخم و یا عفونت وجود دارد.
درمان درد پای دیابتی
درمان و مدیریت درد پا در بیماران دیابتی وابسته به علت درد است به منظور محدود کردن پیشرفت بیماری کنترل قند خون ضروری است این شامل ترکیبی از اندازه گیری رژیم غذایی و شیوه زندگی و همچنین داروهای ضد دیابت و انسولین در صورت لزوم است.
آنتی بیوتیک ها ممکن است برای درمان عفونت مورد نیاز باشد.
ضد انعقادها ممکن است برای جلوگیری از تشکیل لخته شدن خون در عروق تنگ مورد نیاز باشد.
داروی کاهش کلسترول برای کاهش تشکیل پلاک در دیواره عروق.
آنژیوپلاستی و استنت گذاری و یا عمل جراحی بای پس برای بازگرداندن جریان خون در پا.
مراقبت از زخم با حذف پوست مرده ( دبریدمان ).
اینها تنها برخی از اقدامات که ممکن است با درمان درد دیابتی پا کمک کند. با این حال، وجود ندارد همیشه یک راه حل واحد است که درد را حل کنیم. هر درمان باید در علل کارگردانی – محدود جریان خون و آسیب عصب ناشی از افزایش سطح گلوکز خون. تغییر در شیوه زندگی، ورزش و سایر درمان ها نیز ممکن است مفید باشد برای بازگرداندن جریان خون به منطقه و کنترل سطح قند خون که در نهایت می تواند به کاهش درد می شود.